среда, 20 августа 2014 г.

Бактерії в кишечнику управляють нашим мозком

Мікроби в нашому шлунково-кишковому тракті впливають на наш вибір їжі і поведінку, показало нове дослідження. Можливо, не варто звинувачувати силу волі в тому, що ви не можете змінити свої звички в їжі, так як, скоріш за все, причина криється в кишкових бактеріях.
У різних бактерій різні харчові потреби в залежності від того, яку нішу вони зайняли в нашому кишечнику, стверджують вчені з Каліфорнійського університету Сан-Франциско і Університету Нью-Мексико.
Ці мікроби можуть маніпулювати нашими бажаннями в харчуванні, виробляючи молекули, які впливають на певні системи органів, або впливають на наш мозок через блукаючий нерв.
Як пояснили дослідники, мікроби мають здатність маніпулювати поведінкою і настроєм, змінюючи сигнали нервів, змінюючи смакові рецептори, виробляючи токсини, які змушують нас погано себе почувати, або хімічні речовини, які покращують наш настрій.
Однак це діє і в зворотному напрямку, тобто, те, що ми їмо, впливає на те, що потрібно нашим бактеріям. Так, наприклад, у людей, що живуть в Японії, де часто їдять морські водорості, виявили бактерії, що харчуються морськими водоростями. А у людей, що приймали пробіотик, що містить Lactobacillus casei, поліпшувався настрій.
Як стверджують вчені, ми можемо опиратися впливу кишкових бактерій, роблячи свідомий вибір на користь продуктів, які ми зазвичай не їмо. Це змінить біологічне співтовариство бактерій і змінить наші бажання в їжі.

Так як нашою мікрофлорою можна керувати за допомогою пребіотиків, пробіотиків, антибіотиків, фекальної трансплантації і зміни харчування, такий підхід може вирішити проблему зайвої ваги і нездорового харчування.

Комментариев нет:

Отправить комментарий